magán kolonoszkópia

Vastagbél betegségei

A vastagbél leggyakoribb megbetegedése a bélfalsérvek (diverticulumok) vagy kitüremkedések keletkezése (divertikulosis), valamin a polipok és daganatok megjelenése, ám a vastagbél gyulladásos megbetegedései sem számítanak ritka betegségnek.

A vastagbél gyulladása gyakori betegség, és bizonyos változatai gyakran érintik a 40 év feletti nőket és férfiakat. A vastagbél gyulladás legfontosabb típusai a Chron féle colitis: A vastagbél nyálkahártyáján foltokban kialakuló gyulladással, hasmenéssel és fájdalommal járó betegség. Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa): Jellegzetesen a vastagbél és a végbél, összefüggő területének gyulladása. Hosszan fennálló vastagbél gyulladás során rosszindulatú elfajulás is kialakulhat. Divertikulitis: Legfőképpen a has bal oldalán elhelyezkedő leszálló vastagbélben kis apró néhány mm-es kitüremkedések megjelenése akár nagy számban is. Ebbe a kis boltozatba bekerülő székletrögök irritálják a nyálkahártyát, és gyulladást, vérzést okoznak. A többszöri gyulladás következtében hegesedés lép föl, mely szűkületet, és székelési nehézséget okoz. Tünetei a hasi görcsök, láz, és székelési nehézség.

A vastagbél polipok a vastagbél jóindulatú elváltozásai az egyik leggyakoribb daganattípusok. Kezdetben apró kis kiemelkedések keletkeznek a bél nyálkahártyájából, mely lassan növekszik, és ha a béltartalom megsérti, akkor vérezhet. Bizonyos nagyság elérése után rosszindulatú elfajulás alakulhat ki.
A vastagbél rosszindulatú daganatainak jelentős része a vastagbél polipokkal kezdődik, és ha ezeket kezeletlenül hagyják, rosszindulatúvá fajulhatnak. Ha a polypus igen nagy és közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz, akkor nagyobb a rosszindulatú daganattá alakulásának esélye.
A vastagbél betegségek leggyakoribb tünetei székelési szokások megváltozása, székrekedés, indokolatlan hasmenés, hasi puffadás, görcsök, nyákos széklet, véres széklet, vérszegénység.
A vastagbél betegségek diagnosztikája hagyományos endoszkópiával (vastagbéltükrözés, kolonoszkópia), CT colonográfiával vagy kapszula endoszkópiával egyaránt történhet. A vastagbél tükrözés során a vastagbél polypot endoszkópos polypectomiával eltávolítva a vastagbél daganat megelőzhető.

Kapcsolódó kezelések:

Kapszula endoszkópia