endoszkópos szakorvos

Válasszunk jól endoszkópos orvost!

Megdöbbentő adatokat közöltek Amerikában, kiderült, hogy a kezdő endoszkópos orvosok egy szűrő vastagbél tükrözés során a polypusok és daganatok 25%-át elnézhetik.

Tandem vastagbél tükrözéses vizsgálatok során a szerzők azt találták, hogy a kezdő orvosok a profi endoszkópos szakemberek által leírt átlagosan 5,2 mm-es adenomákat csak az esetek felében 52%-ban találták meg, és közel félezer vastagbél tükrözéses vizsgálat elvégzésére mint gyakorlásra volt szükségük ahhoz, hogy a 25%-os elnézési küszöböt elérjék, de ekkor is tehát még minden negyedik polyot az endoszkópia során elnézték vagyis nem vették észre!

Ezzel kapcsolatban szintén a GIE-ben jelent meg néhány éve egy érdekes editorial (szerkesztői levél), melyben a szerzők a vastagbél tükrözéses (colonoscopia) vizsgálatot egy repülőn megtett utazáshoz hasonlították.  Általánosságban az mondhatjuk, hogy a repülés veszélytelen.
Amikor felszállunk egy repülőre, azt gondoljuk, hogy a pilótánk biztosan profi, gyakorlott szakember, aki bármikor a vészhelyzetben is gyorsan és helyesen tud reagálni. Azonban nem minden pilóta tudná a gépét motor nélkül a Hudson folyóra letenni.
Hasonlóan amikor egy vastagbél tükrözésre bejelentkezünk, arra számítunk, hogy az endoszkópos szakember aki végzi az endoszkópos vizsgálatot profi, mindenre odafigyel, nem okoz szövődményt és minden polypot vagy daganatot ami a bélrendszerünkben van meg is talál és el is távolít. Azonban a leírtak fényében ez nem olyan biztos, mint ahogyan az sem biztos, hogy a pilotánk a repülőn mindig a legjobb formájában van.

Ha tehetjük, azért válogassunk, és bár a pilótát sajnos nem választhatjuk meg, az endoszkópos (colonoscopos) orvosunkat azonban igen. Ezért ha egy mód van rá az endoszkópos orvosunk kiválasztásánál ne menjünk el a szakmai szempontok és a gyakorlat/tapasztalat mellett!

A választásban segíthet az un. minőségi colonoscopia szempont rendszere. Minőséginek tekinthető a colonoscopia, ha a vizsgálatról lelet és képi dokumentáció is készül, ha a coecum elérési arány több mint 95%, ha az endoszkóp kihúzási időtartama több mint 7 perc, valamint ha az 50 feletti korcsoportban a polypus találati arány eléri a 20%-ot. Szolgáltatásaink minősége⇒

Kapcsolódó kezelések:

Vastagbéltükrözés altatásban (colonoscopia, kolonoszkópia) tovább »»»

Gyomortükrözés (gasztroszkópia, gastroscopia) – altatásban is tovább »»»

Kapszula endoszkópia tovább »»»