lakossági vastagbél szűrés

Lakossági vastagbél szűrés

A vastagbélrák az európai országokban és hazánkban is a második leggyakoribb előfordulással és halálozással járó daganatos megbetegedés, a szűrés ezért alapvető fontosságú!

A vastagbélrák megelőzési lehetőségei

A vastagbél polyp és daganatos betegségeinek előfordulási gyakorisága világszerte az utóbbi 30 évben több mint másfélszeresére emelkedett. Sajnálatos módon az elmúlt húsz évben hazánkban tovább emelkedett a vastagbél daganatos esetek száma, szemben a többi európai uniós országgal, aminek legfőbb oka a szűrés hiánya (3. ábra). Mivel hazánkban OEP szintű szervezett vastagbélrák szűrés mind a mai napig nem létezik, ezért tartjuk kiemelkedően fontosnak, hogy tájékoztassuk Önt a vastagbél daganat megelőzésének lehetőségeiről.

A vastagbélrák két szempontból is különleges a daganatos megbetegedések között. Egyrészt korán felfedezve, az egyik legjobban gyógyítható rákok közé tartozik, másrészt a vastagbélrákos betegség az esetek 90-95%-ban vastagbél polypokból (jóindulatú daganat, rákmegelőző állapot) fejlődik ki, általában hosszabb időszak 5-10 év alatt (4. ábra). Mindezeket a kórállapotokat időben felfedezni szűrővizsgálatokkal lehet, ezek közül is a leghatásosabb a vastagbél tükrözéses (kolonoszkópia, colonoscopia) szűrővizsgálat, melynek segítségével a vastagbél polypok endoszkóposan felismerhetők és kezelhetők (időben teljesen eltávolíthatók) (5. ábra), illetve a vastagbélrák korai stádiumban felfedezhető és nagyobb eséllyel teljesen meggyógyítható. A vastagbél tükrözés altatásban, fájdalommentesen is elvégezető.

A vastagbélrák szűrés értéke és lehetőségei

A vastagbélrák szűrés értékét és szükségességét az alábbi megdöbbentő adatok is igazolják: az 5 éves betegségmentes túlélés az USA-ban (ahol van szervezett lakossági szűrés) 61%, míg a kelet-európai országokban (ahol nincs szűrés) csak 30% (!).

Az amerikai gasztroenterológiai társaság ajánlása szerint 50 év felett minden lakosnak ajánlott évente széklet (3 külön mintából) vér meghatározása és 5 évente vastagbél tükrözés akkor is ha teljesen tünetment és panaszmentes.

A szűrés azért is elengedhetetlen mert 100 átlag emberből kb. 6-nál várható élete során a betegség kialakulása, ezt hívjuk átlag rizikónak.

Ha mindkét szülő vastagbéldaganatban szenvedett, akkor az utód az átlag rizikó(4-6%) helyett már kb.30%-s vastagbélrák rizikóval bír, ezt hívjuk fokozott rizikónak ill. kockázati csoportnak.

Kinél szükséges általában a vastagbélrák szűrés?

A vastagbélrák általában nem a fiatalok betegsége. Öröklött hajlam, vagy hajlamosító betegség nélkül többnyire 50 év felett alakul ki, ezután viszont mindenki veszélyeztetett. Férfiakban a veszélyeztetettség néhány évvel korábban jelentkezik, mint nőkben.

Ötven éves kor fölött a vastagbélrák szűrés mindenki számára ajánlott .

Önnek mindenképen szüksége van vastagbélrák szűrésre és vastagbél tükrözésre 50 éves kora előtt is, ha:

 1. volt már Önnek vastagbél polypja, vagy kezelték-e már vastagbél rák miatt,
 2. volt már Önnek korábban méh, vagy petefészek daganata,
 3. korábban Önt hosszú évek óta fennálló krónikus, fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) illetve a vastagbél Crohn-betegség miatt kezelték vagy gondozták,
 4. jelenleg is Önnek hosszú évek óta fennálló krónikus, fekélyes vastagbélgyulladása (colitis ulcerosa) illetve a vastagbél Crohn-betegsége van,
 5. egy első fokú, vérszerinti rokonának (szülő, testvér, gyermek) volt már vastagbél rákja vagy többszörös polipja,
 6. az Ön családjában több, vérszerinti rokonban fordult elő vastagbél polyp vagy vastagbél rák,
 7. közvetlen családtagjánál (szülő, testvér, gyermek) 50 éves kor előtt jelentkezett a vastagbél daganatos betegség,
 8. az Ön családjában fiatalkori vastagbél polipózis (FAP) fordult elő (számtalan polip képződése a vastagbélben),
 9. az Ön családjában egyértelműen öröklődik a vastagbélrák!

 

Önnél a vastagbél tükrözés elvégzése halaszthatatlanul szükséges, ha:

 1. véres a széklete, vagy piros vért észlelt (egyszer vagy többször is) a székletben vagy annak felszínén /sokan csak aranyérre gondolnak, pedig az aranyér mellett gyakran polyp, vagy tumor vérzik/,
 2. változást észlelt a székelési rendjében (ritmusában) az utóbbi időben (frissen kialakult szorulás, vagy szorulás- hasmenés váltakozása),
 3. jelentős, megmagyarázhatatlan fogyást észlelt az utóbbi időben,
 4. székelés után megmaradó székelési ingert, vagy inkomplett kiürülés érzést észlel,
 5. friss keletű, tisztázatlan eredetű, vashiányos vérszegénységet találtak az orvosok önnél,
 6. frissen kialakult alsó végtagi visszér vagy visszér-trombózis esetleg pulmonalis embolia alakult ki önnél!

További információkat az alábbi linkekre kattitnva olvashat:

A colorectalis carcinoma egylépcsôs, kolonoszkópos szûrési módja⇒

A colorectalis daganatok ellátásáról⇒