Vastagbéltükrözés altatásban

Vastagbéltükrözés altatásban

A vastagbéltükrözés altatásban történik, a vizsgálat alkalmas a teljes vastabél területén lévő gyulladásos bélbetegségek, vérzésforrás, végbél- és vastagbélrák, vastagbél polip felfedezésére, valamint a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálatára is (terminális ileum, pl. Crohn betegség esetén). Az altatásban végzett vastagbéltükrözés során, akár a vastagbélszűrés részeként lehetőség van a vastagbélből szövettani mintavételre és vastagbél polip eltávolítására is.

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia, colonoscopia, béltükrözés) során egy kb. 150 cm hosszú, vékony, flexibilis csövet (endoszkóp) vezetünk végig a teljes vastagbélen egészen a coecumig (vakbél). Az endoszkópban fényforrás, illetve egy beépített digitális HD kamera van, melynek segítségével a vizsgált teljes vastagbélszakasz egy képernyőre kivetítve követhető. A kolonoszkópos (colonoscopos) vizsgálattal a teljes vastagbelet és a vékonybél utolsó 10-20 cm-t (terminális ileum) tekinthetjük át az endoszkópon át. A colonoscopia (kolonoszkópia, béltükrözés) alatt a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal. A vastagbéltükrözéses vizsgálat alatt az orvos utasítására, a hátára és a jobb oldalára is kell fordulnia a páciensnek. A vastagbéltükrözéshez használatos endoszkóp egy 150 cm hosszú, flexibilis, női mutatóujjnyi vastag eszköz.Az endoszkópot (colonoscop) csúsztatóval kenjük be, majd óvatosan a végbélbe vezetjük. A kolonoszkópon keresztül fény vetül a bél falára, illetve kevés levegővel a bél lumenét felfújva tesszük láthatóvá.
A vastagbél tükrözéses (béltükrözéses) vizsgálat elvégzéséhez írásos beleegyezés szükséges! A vastagbéltükrözés a beavatkozás jellegétől függően 10-60 perc is lehet. A vastagbéltükrözés 3-4 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend, bőséges folyadék fogyasztása) és egy napos gyógyszeres előkészítést (hashajtást) is igényel a teljes vastagbél kitisztítása érdekében. A vastagbéltükrözés előtt a beteg legalább 6 órán át éhgyomorra marad. Közvetlenül a vastagbéltükrözés előtt a páciens még 1-2 beöntést kaphat. A vastagbéltükrözés általában nem fájdalom mentes ezért a vizsgálatot felszínes altatásban célszerű elvégezni (lásd altatásban végzett endoszkópia). Az altatásban végett vastagbéltükrözés előtt az alkarba egy műanyag vénás kanült, tűt helyezünk be, ezen keresztül a páciens altató, bódító és fájdalomcsillapító injekciókat kap. Az altatásban végzett vastagbél tükrözéshez (colonoscopos, kolonoszkópos vizsgálathoz) EKG, vércsoport, vérkép, vérzési és alvadási paraméterek (vérvétel) lehetnek szükségesek. Amennyiben nagyobb szövet vagy polip eltávolítása a cél, akkor az altatásban végzett vastagbéltükrözés előtt egy héttel már nem szabad aszpirint és származékait bevenni, és az egyéb véralvadás gátlókat (Syncumar) célszerű elhagyni és szükség eseten heparinnal (sc. injekció) helyettesíteni. A vastagbéltükrözés alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt haspuffadást, hasi görcsöt, a hashártya megfeszülése esetén hasi fájdalmat érezhet a páciens. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket provokálhattak, ott ezek a panaszok fokozottan jelentkezhetnek. A beadott injekciók szédülést, hányingert, hányást, csuklást okozhatnak. A altatásban végzett vastagbéltükrözés befejeztével, ha a páciens még mindig haspuffadást, hasi görcsöt jelez, akkor hányinger csillapítót, görcsoldót és infúziókat adunk és szélcsövet helyezhetünk a végbélnyílásba, hogy a befújt, megrekedt levegő távozhasson, és a panaszok oldódjanak. Az endoszkópos beavatkozás jellegétől, és az altatás effektusától függően a páciensnek esetleg a vizsgáló intézményben kell maradnia az orvos utasításának megfelelő ideig.
A kolonoszkópia (colonoscopia) során végzett terápiás jellegű beavatkozás esetén csak az orvos engedélye után lehet táplálkozni. Láz, hasi fájdalom, véres széklet esetén a kezelőorvost azonnal értesíteni kell. A vastagbél tükrözéses vizsgálatot követően a beteg a vizsgálatról írott leletet, véleményt, színes fotódokumentációt és DVD-t kap, utóbbin a vizsgálat alatt rögzített képeket is a rendelkezésre bocsátjuk, így az eredményeket a későbbiekben ezzel összehasonlíthatjuk. Amennyiben szövettani mintavétel történt, vagy polip eltávolítás, ezeknek az eredménye kb. 1 hét után esedékes.

 A kis dózisú, intravénásan adott altatószer, a Propofol alkalmazása a bódítás (szedáció) helyett a gasztroenterológiai endoszkópos vizsgálatok (gyomortükrözés és vastagbéltükrözés) alatt mára rutinszerűvé vált az amerikai és a nyugat európai endoszkópos laboratóriumokban. A gasztroenterológusokat segítő eljárás az endoszkópos vizsgálatokat, így a vastagbéltükrözést teljesen fájdalommentessé teszi, ráadásul a hagyományos bódításhoz használt gyógyszerekhez (Midazolam, Diazepam, Dolargan) képest biztonságosabb is, alkalmazásával a vastagbéltükrözések alatt kevesebb szövődményt észleltek. Hazánkban, az endoszkópos orvosok a legtöbb intézetben elsősorban a bódításos vastagbéltükrözést és gyomortükrözést végzik, mivel ezek a gyógyszerek altatóorvos jelenléte nélkül is alkalmazhatóak, és ráadásul olcsóbbak a Propofolnál. A bódításhoz alkalmazott gyógyszerek hátránya viszont, hogy kis dózisban sok betegben csak nyugtató és nem altató hatásúak, ezáltal az endoszkópos beavatkozás alatt a beteg ébren van, és sokszor észleli a vizsgálat kellemetlenségeit is. A Propofol adása mellett a beteg semmilyen kellemetlenséget sem érzékel az endoszkópia során, hiszen végig alszik, és a gyomortükrözéses vagy vastagbéltükrözéses vizsgálatot követően 2 órás megfigyelés után otthonába távozhat. A Propofolos mély szedációval kombinális endoszkópos eljárást az Endo-Kapszula magánorvosi centrumunkban altatóorvos segítségével végezzük, műszeres betegmonitorizálás mellett, szükség esetén azonban altatógép is rendelkezésünkre áll.

Az amerikai endoszkópos társaság 2009 decemberében publikált irányelvei szerint az endoszkópos vizsgálatok, így a gyomortükrözés, vastagbéltükrözés, ERCP és endoszkópos ultrahang vizsgálatok alatt a beteg legoptimálisabb altatása kis dózisú Propofol narkózissal biztosítható, melynek alkalmazása kevesebb mellékhatással vagy súlyos szövődménnyel jár, mint a hagyományos Midazolam és Fentanyl szedáció, ráadásul a betegek elégedettsége növelhető, több a sikeres teljes vastagbél vizsgálat és gyorsabb az endoszkópos beavatkozás utáni ébredés is. Az amerikai ajánlás intézeti körülmények között altatóorvos jelenléte nélkül is, az endoszkópos orvos által alkalmazva is biztonságosabbnak tartja az eljárást a hagyományos és hazánkban is általánosan alkalmazott nyugtatók és fájdalomcsillapítók adásánál (szedáció, bódítás). Az altatásban végzett endoszkópos vizsgálat mind a beteg, mind pedig a beavatkozást végző gasztroenterológus és anaesthesiológus orvos team szempontjából is a legelőnyösebb választás a gasztroenterológiai diagnosztikában. Mind a gyomortükrözést, mind pedig a vastagbéltükrözést ezért célszerű, akár egy ülésben is Propofolos mély szedációval végzett narkózisban elvégeztetni, mely orvosi beavatkozáshoz azonban az orvosi teamben nélkülözhetetlen egy tapasztal anaesthesiológus (altatóorvos) közreműködése.