végbél vérzés teendő

Végbél vérzése

A vastagbél és végbél problémái igen gyakoriak: élete folyamán szinte mindenkivel előfordul, hogy viszketést, fájdalmat vagy minimális vérzést tapasztal a végbéltájékon.

A végbél, végbélnyílás csekély mértékű vérzése sokakban előfordul. A végbél hasmenésből vagy székrekedésből eredő irritációja, egy kisebb méretű tágult véna vagy a végbél nyálkahártyáján található seb mind járhat olyan vérzéssel, amely kis mennyiségű, élénkvörös vért hagy a széklet felületén vagy a WC-papíron (a tágult vénák és a végbél nyálkahártyájának sebei leggyakrabban a székrekedés miatti erőlködés nyomán alakulnak ki). A vérzésnek ez a formája fájdalmat okozhat székelés közben, de nem olyan bőséges, hogy véresre festené a WC-csésze vizét.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a széklet felszínén vagy a WC-papiron látható vérzés az emésztőcsatorna illetve a vastagbél bármely szakaszán felléphet. A felsőbb szakaszokról (gyomorból) vagy vékonybélből eredő vér megemésztődik, ahogy végighalad a tápcsatornán: minél hosszabb utat jár be, és minél tovább időzik az emésztőtraktusban, annál kevésbé hasonlít a vérre, mire kiér. A gyomorvérzésből származó vér például fekete, szurokszerű, bűzös, hasmenéses székletet eredményez. Ha a felső tápcsatornából származó vérzés nagy ütemű, vagy ha gyorsan halad át az emésztőcsatornán, vagy a végbél közelében ered, akkor lesz az ürülő vér vörös vagy sötétvörös.

A végbélből származó élénkvörös vérzés általában a végbél szerkezeti rendellenességei, úgymint az erőltetett székletürítés során vagy a záróizmok túlterhelése miatt kialakuló hosszanti hasadék, seb a végbél nyálkahártyáján, amely a záróizomzattól indulva fölfelé húzódik (orvosi nevén analis fissura); a végbél üregéből a végbélnyílás helyett a környéki bőrön át a szabadba vezető rendellenes járat, sipoly, amely kialakulhat végbélműtétet követően, végbélkörnyéki tályog miatt, vagy vastagbél-betegség szövődményeképpen (orvosi nevén analis fistula), és a végbél szöveteinek kitűrődése a végbélnyíláson keresztül, vagyis közönséges néven aranyér (ritkábban a végbél fölötti bélszakasz is beékelődhet a végbélbe, kitűrődés nélkül).

A tápcsatornai vérzés, legyen az akár kis mennyiségű, élénkvörös vér a széklet felületén vagy a WC-papíron, mely többször is előfordul orvosi szempontból minden esetben alarmirozó jellegű tünet. Ez azt jelenti, hogy feltétlenül kivizsgálást igényel, hiszen hasonló tünetet okozhat a végbél vagy a vastagbél felsőbb szakaszain gyakran előforduló vastagbél polip vagy vastagbél daganatos megbetegedés, melynek korai felfedezése életet menthet. A végbél polip vagy daganat leggyakoribb tünete a végbél vérés, mely mellett ceruzavékony széklet, végbéltáji fájdalmak és inkomplett székletürítés érzése egyarán előfordulhat. A végbél vagy a vastagbél polip gyakorisága 40 éves kor felett 5-15%, 50 éves kor felett pedig 20-25% között mozog. Ezért végbél vérzés esetén minden esetben endoszkópos kivizsgálás szükséges, mely alapvetően vastagbéltükrözést (kolonoszkópia) jelent. A vastagbéltükrözés során egyrészt megállapíthatóak a végbél rendellenességei (aranyér, fissura), valamint felfedezhetőek és eltávolíthatóak a vastagbél polipok is, így a vastagbél polipból kifejlődő vastagbélrák megelőzhető. Fontos még kiemelni, hogy a fissura vagy aranyér jelenléte és sikeres kezelése nem zárja ki azt, hogy a vastagbél felsőbb szakaszán egy második vérzésforrás is egyidőben kialakuljon és panaszokat okozzon, vagyis a vastagbél polipot ilyen esetekben is ki kell zárni vastagbél tükrözéssel vagy esetleg kapszula endoszkópiával.