haspuffadás teendők

A haspuffadás okai

A leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a haspuffadás, melynek progresszív jellege vagy 45 év feletti életkor esetén az organikus bélbetegség kizárására vastagbéltükrözés elvégzése ajánlott.

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a haspuffadás. Organikus esetekben (belszervi ok) a haspuffadás mellett kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, hasi ultrahang vizsgálattal vagy natív hasi röntgennel). A haspuffadásról panaszkodó funkcionális betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg.

45 év felett a puffadás hátterében gyakrabban szervi ok áll.  Feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni és kivizsgálást kell végezni abban az esetben, ha a haspuffadás mellett véres széklet jelenik meg, ha a haspuffadást a székelési szokások megváltozását kíséri (hasmenés, esetleg időnkét székrekedés és hasmenés váltakozva), ha a haspuffadás szemmel láthatóan asszimetrikus has elődomborodást okoz. Amennyiben a haspuffadás mellett kifejezett hányinger vagy hányás is jelentkezik, több napig nincs széklet és a szelek is nehezen távoznak bélelzáródás gyanúja áll fenn és azonnal szakorvoshoz vagy sürgősségi osztályhoz kell fordulni.
A haspuffadás kivizsgálása során első lépés a fizikális vizsgálat. Ennek része a has felszínes és mely betapintása. Ellenőrizhető a máj nagysága, a belek fokozott gáztartalma.  Nagyon fontos a bélmozgások meghallgatása sztetoszkóppal. Gyanús eltérések esetén, a következő lépés a hasi ultrahang vizsgálat. Labor vizsgálatok mellett célszerű az ételallergia vizsgálatokat is elvégezni. Amennyiben a vastagbélben feltételezhető a haspuffadás oka, akkor a vastagbéltükrözést feltétlenül indokolt elvégezni. A vastagbéltükrözés során kimutathatók a vastagbélen lévő esetles szűkületek, gyulladásos folyamatok vagy daganatok is. Ekkor lehetőség van az a vastagbéltükrözés alatt az eszközön keresztül szövettani mintavételre is, ami fontos előny a képalkotó vizsgálatokhoz képest (hasi, kontrasztanyagos CT). Számos betegség gyanúja esetén nem nélkülözhető a vastagbél tükrözéses vizsgálat, ami végezhető bódításban, altatásban is.
Lényeges még a székletben lévő vér kimutatása vagy gyulladásos markerek vizsgálata. Ez a vastagbél eredetű eltéréseknél pozitív, gyakran a daganatos vagy gyulladásos megbetegedés első jele a haspuffadás mellett. Amennyiben a vastagbéltükrözés a vastagbél területén nem mutat betegséget, felmerülhet a vékonybélen lévő gyulladásos szűkület vagy elzáródás is, melyet MRI vizsgálattal vagy kapszula endoszkópiával lehet kimutatni.
A funkcionális kórképek eseteiben a haspuffadást leggyakrabban a lelassult bélműködés mellett a tejcukor (lactoz) érzékenység, ételallergia, vagy a vékonybélben elszaporodott nem feltétlenül pathogen bekterium flora okozhatja (un. kontaminált vékonybél szindroma), mely utóbbi leggyakrabban elhúzódóan adott nagy hatékonyságú antibiotikumok adását követően alakul ki. A funkcionális kórképek kimutatására a lactóz és lactulose terheléses vizsgálatokat alkalmazhatjuk hidrogen kilégzési teszttel kombinálva.