Epeutak és kötőszövetek metszeti ábrázolása

ERCP vizsgálatok altatásban

Az ERCP vizsgálat (Endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia)az epeutak és a hasnyálmirigy vezeték kontraszt feltöltése.

ercp

Az ERCP (endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia) vizsgálat lényege, hogy oldalra tekintő speciális flexibilis endoszkópon át, RTG kontrasztanyagot töltünk az epe és hasnyálmirigy vezeték rendszerbe, és a feltöltést követően áttekinthetővé válnak az epeutak, a hasnyálmirigy vezetéke, azok esetleges kóros elváltozásai (szűkület, kövek, gyulladás, daganat). Az ERCP vizsgálat során apróbb micro-sebészeti beavatkozások elvégzésére is lehetőség nyílik, mint például a szájadék feltágítása vagy bemetszése (endoszkópos sphincterotomia), a vezeték kövek eltávolítása vagy a vezeték szűkületek endo-protézissel történő áthidalása. Az endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfiát altatásban végezzük, fájdalommentesen.

Magyarországon az epekövesség népbetegség. Egy nagy kő az epehólyagban veszélytelenebb, mint a sok apró, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy ezek az apró kövecskék étkezést követően – az epehólyag összehúzódása folyamán – kilökődhetnek az epevezetékbe , s ott epeelfolyási akadályt képeznek, mely kórkép az ERCP vizsgálattal diagnosztizálható és kezelhető.

Az epekő okozta panaszok a bizonytalan hasi fájdalomtól kezdve, az erős jobb bordaív alatti lapockába sugárzó görcsökön át a sárgaságig, kivilágosodó székletig és az akut hasnyálmirigy gyulladásig széles skálán mozognak. Jellemző, hogy az epés fájdalom heteken át hullámzóan jelentkezik, hol van, hol nincs, ezért aránylag sok idő telik el, míg a beteg felkeresi háziorvosát.

Epeelfolyási zavart, illetve epevezeték elzáródást és a fentiekhez hasonló panaszok mellett sárgaságot és lázat okozhat epeúti ill. hasnyálmirigy daganat, az epe bélbe történő beszájadzásánál található záróizom, az Oddi sphincter saját betegsége is.

Az ERCP vizsgálat (endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia) menete: A vizsgálatot altatóorvos segítségével teljes intravénás altatásban (narcosisban) végezzük. A páciens éhgyomorra marad.ercp

A vizsgálat során a páciens a bal oldalán fekszik, a bal karját a háta mögé csúsztatja, térdeit felhúzza. Egy speciális endoszkóppal (oldalra tekintő, duodenoszkóp ) lehatolnak a nyombélbe, és felkeresik a Vater-papillát. Az ERCP során az oldalra tekintő endoszkópon keresztül egy egyszer használatos, ultravékony, műanyag szondát (kanült) vezetnek le, melyet bevezetnek a Vater-papillában lévő Oddi-sphincteren ( működést szabályozó izomgyűrű) keresztül a közös epevezetékbe, vagy a hasnyálmirigy vezetékbe. A páciens ekkor a hasára fekszik. A bevezetett ERCP-s szondán keresztül röntgen kontrasztanyagot töltenek be a vizsgált vezetékbe és a kontrasztanyag útját RTG képerősítővel követik, illetve lefényképezik. A kontrasztanyaggal feltöltött szervekről ilyen módon röntgenfelvétel készül, így direkt láthatóvá tesszük a közös epevezetéket, a májon belüli epeutakat, az epehólyagot vagy a hasnyálmirigy vezetéket. Az ábrázolódott képből következtethetünk az epe vagy hasnyálmirigy betegség jellegére, és annak elhelyezkedésére.

Az ERCP során lehetőség nyílik az Oddi-záró izomgyűrű esetleges működésbeli zavarának megoldására (kitágítása vagy bemetszése, un. endoszkópos sphincterotomia). Ezt a módszert sphincterotomianak (izomgyűrű átmetszés) nevezik. Az endoszkópos sphincterotomia lősegíti a spontán epeúti kő távozást, csökken az epepangás, megszűnik a sárgaság, és ezáltal a gyulladásos szövődmények esélye is csökken. Endoszkópos sphincterotomiát  több mint 30 évvel ezelőtt vezették be a klinikai gyakorlatba epeúti kövesség kezelésére. Az ERCP és az endoszkópos sphincterotomia indikációs köre azóta kibővült: epeúti szűkület tágítása, endo-protézisek (stent) behelyezése előtt, valamint az epeúti sebészet szövődményeinek (epecsorgás, posztoperatív szűkület) elhárításában is fontos a szerepe van.

10 indok, mely miatt Önnek intézetünkben javasoljuk ERCP vizsgálatát:

  1. Európai szinten is elismert, nagy gyakorlatú, és nagy volumenű intézeti ERCP tapasztalattal rendelkező orvos-asszisztensi team végzi a vizsgálatokat.
  2. Az ERCP vizsgálatot fájdalommentesen, teljes intravénás altatásban (narcosisban) végezzük.
  3. A beavatkozáshoz a korszerű HD endoszkópos rendszereket és tartozékokat alkalmazzuk.
  4. A beavatkozás során kizárólag jó minőségű és egyszer használatos tartozékokat alkalmazunk (sphincterotom), ezzel minimalizáljuk a fertőzésveszélyt.
  5. Az ERCP-t követően szükség esetén szubintenzív megfigyelést biztosítunk, egy ágyas, minden luxust kielégítő kórtermekben helyezzük el betegeinket.
  6. Az ERCP-t követően szükség esetén a legkorszerűbb gyógyszeres kezelések és antibiotikumok is rendelkezésünkre állnak.
  7. Az endoszkópok fertőtlenítése korszerű eszközmosó gépekkel 100%-osan biztosított.
  8. Az ERCP szövődményeinek megelőzésére, ill. kezelésére hasnyálmirigy vezeték drainage (stent) és jejunális szonda behelyezése is biztosított.
  9. Beteg centrikus, segítőkész nővér csapat, gyógyulást elősegítő környezet.
  10. A beavatkozásról a beteg a lelet mellé HD képeket kap.