vastagbéldaganat prevenció

Megelőzhető-e a vastagbélrák?

A vastagbélrák megelőzésének két alapvető pillére: az egészséges táplálkozás és a gasztroenterológiai szűrővizsgálatok.

A vastagbélrák megelőzésének legfontosabb eleme az egészséges életmód és a megfelelő táplálkozás, melyeket együttesen elsődleges vagy más néven primer prevenciónak nevezünk.

A mindennapi testmozgás, a kalóriaszegény étrend és az elhízás megelőzése alapvető jelentőségű. Az egészséges táplálkozás lényege a rostokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag, zsírszegény étrend, valamint a rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztás. Ezek mellett javasolt az oxidatív stressz elleni küzdelem, mely egyrészről a méreganyagok, így a dohányzás és a túlzott alkohol fogyasztás elkerülése, másrészről pedig a vitaminok és antioxidánsok rendszeres pótlása, melyek közül elsősorban a megfelelő mennyiségű B-, C- és D és E-vitamin, valamint a Ca és a Se pótlásnak van egészségmegőrző (prevenciós) hatása.
A vastagbélrák megelőzése szempontjából életbevágóan fontos a rák megelőző állapotok időben történő felismerése, azaz a vastagbél polypok és daganatok szűrése. A vastagbélrák szűrése 40 év felett ajánlható, de 50 év felett feltétlenül szükséges. Hamarabb és gyakrabban kell szűrővizsgálaton jelentkeznie azoknak, akiknek a családjában, rokonaik között fordult elő korábban vastagbél daganatos betegség. A szűrés szempontjából a legkényelmesebb és legegyszerűbb módszer az otthon is elvégezgető széklet vér teszt alkalmazása, melyet célszerű évente elvégeztetni.
Fontos hangsúlyozni, hogy a széklet vér teszt specificitása csak 60% körüli, vagyis a betegek közel egyharmadában negatív széklet vér teszt ellenére is jelen lehet a daganatos betegség. Ezért a legbiztosabb szűrő módszer az altatásban elvégezhető vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), mivel a vastagbéltükrözéssel nemcsak száz százalékos biztonsággal felismerhetők, de ugyanazon vizsgálat során fájdalommentesen el is távolíthatók azok a korai, kis polipok (adaenomák), melyek talaján pár év elteltével vastagbélrák alakulhatna ki. A széklet tesztek mindenkinek javasolhatók, akár már fiatalabb életkorban is, illetve emésztőszervi panaszok fennállása esetén. Az alacsony kockázatú csoportban (családban nem fordult elő daganatos betegség) 50. életév elérésekor ajánlott vastagbéltükrözést is elvégezni, függetlenül a széklet vér teszt eredményétől, és a kolonoszkópos szűrő vizsgálatot a WHO ajánlása szerint 5 évente kell megismételni. A közepes vagy magas kockázatú emberek esetében (családban fordult elő vastagbél rák,  valamint gyulladásos bélbetegség több mint 10 éves fennálása) az első kolonoszkópos vizsgálatot fiatalabb életkorban kell elvégeztetni (40 év körül) és a rendszeres időközönként (3 évente) megismételt vastagbéltükrözésnek kiemelt jelentősége van a szekunder prevencióban. Alternatív módszer a vastagbél kapszula endoszkópia, illetve a CT colonográfia, melyek nem helyettesíthetik a vastagbéltükrözést, de 50 év alatt, tünet- és panaszmentes egyének vizsgálatára alkalmazásuk javasolható.
A vastagbélrák miatt korábban műtéten és /vagy dagatanellenes (onkológiai) kezelésen átesett betegeknél a műtétet követően évente elvégzett vastagbéltükrözésekkel megelőzhető a betegség lokáis vagy távolabbi bélszakaszokon történő kiújulása (tercier prevenció).
Kapcsolódó kezelések:

Kapszula endoszkópia tovább »»»