vastagbél tükrözés szűrés jelleggel

Szűrő jellegű vastagbéltükrözés

A vastagbél polypokat a vastagbéltükrözés során eltávolítva a vastagbélrák megelőzhető.

Continue reading “Szűrő jellegű vastagbéltükrözés” »

kolon tumor, azaz vastagbélrák

Öröklött vastagbélrák

A familiáris adenomatosus poliposis (FAP) a vastagbél ritka, öröklött megbetegedése, amely a multiplex vastagbél polipok kialakulása miatt fokozott kockázatot jelent vastagbélrák kialakulására.

Continue reading “Öröklött vastagbélrák” »

vastagbél daganat szűrés

Vastagbél betegségek szűrése

Az időben elvégzett vastagbél szűrés életet menthet.Fontos hangsúlyozni, hogy az időben felfedezett vastagbélrák gyógyítható, a vastagbél polyp pedig hasi műtét nélkül endoszkóposan is eltávolítható.

Continue reading “Vastagbél betegségek szűrése” »

antibiotikum okozta bélgyulladás

Antibiotikumok okozta bélgyulladás

Széles spektrumú antibiotikumok a bélben található baktériumflóra egyensúlyának eltolódása illetve pathogén bélbaktériumok elszaporodása révén okozhatnak hasmenéssel járó gyulladásos bélbetegséget. Continue reading “Antibiotikumok okozta bélgyulladás” »

vastagbéltükrözés Székesfehérváron

Béltükrözés altatásban

Mind a betegnek, mind az orvosnak kényelmesebb ha az endoszkópos vizsgálatokat, a gyomortükrözést és a vastagbéltükrözést altatásban végzik. Continue reading “Béltükrözés altatásban” »

haspuffadás teendők

A haspuffadás okai

A leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a haspuffadás, melynek progresszív jellege vagy 45 év feletti életkor esetén az organikus bélbetegség kizárására vastagbéltükrözés elvégzése ajánlott. Continue reading “A haspuffadás okai” »

Vastagbéltükrözés altatásban

Vastagbéltükrözés altatásban

A vastagbéltükrözés altatásban történik, a vizsgálat alkalmas a teljes vastabél területén lévő gyulladásos bélbetegségek, vérzésforrás, végbél- és vastagbélrák, vastagbél polip felfedezésére, valamint a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálatára is (terminális ileum, pl. Crohn betegség esetén). Az altatásban végzett vastagbéltükrözés során, akár a vastagbélszűrés részeként lehetőség van a vastagbélből szövettani mintavételre és vastagbél polip eltávolítására is.

Continue reading “Vastagbéltükrözés altatásban” »

Fekélyes bélgyulladás tünetei

Fekélyes vastagbélgyulladás

A fekélyes vastagbélgyulladás (másnéven: colitis ulcerosa, kolitisz ulceróza) főként a vastagbél utolsó szakaszai felé súlyosbodó gyulladás, mely akár az egész vastagbélre kiterjedhet. Continue reading “Fekélyes vastagbélgyulladás” »

vastagbélrák és a dohányzás

Vastagbélrák veszélyezteti a dohányzó nőket!

A vastagbélrák és a dohányzás kapcsolatáról és a dohányzó nők vastagbélrák rizikójának jelentős növekedéséről számolt be közelmúltban egy orvosi tanulmány. Continue reading “Vastagbélrák veszélyezteti a dohányzó nőket!” »

vastagbéldaganat prevenció

Megelőzhető-e a vastagbélrák?

A vastagbélrák megelőzésének két alapvető pillére: az egészséges táplálkozás és a gasztroenterológiai szűrővizsgálatok. Continue reading “Megelőzhető-e a vastagbélrák?” »