vastagbéltükrözés Székesfehérváron

Béltükrözés altatásban

Mind a betegnek, mind az orvosnak kényelmesebb ha az endoszkópos vizsgálatokat, a gyomortükrözést és a vastagbéltükrözést altatásban végzik.

A sokszor elkerülhetetlen, ám igen kellemetlen beavatkozás során mintegy másfél méter hosszú flexibilis endoszkópot vezetnek be a bélrendszerbe, melynek tükörrendszere lehetővé teszi a gyomor és a vastagbél nyálkahártyájának vizsgálatát, felvételek készítését a gyanús területekről. A gyomortükrözés és a vastagbéltükrözés során lehetőség van szövettani mintavételre és polypok eltávolítására is.

Az endoszkópos vizsgálatot gondos előkészítés után végzik el, a páciens legtöbbször nyugtatót kap, mielőtt az endoszkópos vizsgálat megkezdődne. Mivel a gyomortükrözés kellemetlen, a vastagbéltükrözés pedig akár fájdalmas is lehet, ezért sokszor a páciensek nem adják beleegyezésüket az endoszkópos vizsgálatok elvégzésére, akár még gyomor és vastagbél panaszaikat is letagadják, hogy elkerüljék a béltükrözést.
Az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban eddig összesen 1000 felnőtt beteg béltükrözését végeztük el úgy, hogy a vizsgált személyek választhattak: altatásban kérik a tükrözést, vagy a szokásos módon nyugtató, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel enyhítve a kellemetlenségeket. Valamennyi személy vizsgálatát ugyanaz a nagy gyakorlattal rendelkező szakorvos végezte.
A béltükrözés befejezése után a munkacsoport megkérte mind a vizsgáltakat, mind a vizsgálatot végző doktort, hogy osztályozzák a diagnosztikus beavatkozást. A betegek egyes osztályzatot adtak, ha a beavatkozás kínzó, fájdalmas volt és tízest, ha semmilyen kellemetlenséget nem tapasztaltak. A vizsgáló egyessel minősítette a könnyű feladatot és tízest adott, ha a vizsgálat elvégzése nagyon nehéz volt, vagy nem sikerült a teljes vastagbelet endoszkóposan áttekinteni.
A tanulmányban azt is mértük, hogy az altatásban lebonyolított beavatkozás mennyi időt vett igénybe a nem altatott betegek vizsgálatához képest. Kiderült, hogy a két csoport tagjai gyakorlatilag azonos ideig foglalták le a vizsgálati helyiséget. Az altatásban végzett béltükrözés viszont mind a betegek, mind a kezelőorvos számára lényegesen kényelmesebb és jobb volt, mint a hagyományos módon végzett beavatkozás. Ráadásul az altatásban végzett vastagbéltükrözés diagnosztikus hozama is magasabb volt, mivel a teljes vastagbél áttekinthetősége közel 5-10%-kal javult. Az Endo-Kapszula magánorvosi centrumban arra is van lehetőség, hogy az altatásban végzett gyomortükrözést és a vastagbéltükrözést a betegen egy alkalommal, ugyanazon altatás részeként elvégezzük. Ilyen módon, együttesen történik az endoszkópos vizsgálatok közel 60%-a, mely jelentősen csökkenti a beteg terhelését és lehetőséget biztosít a gyors és komplett gasztroenterológiai kivizsgálásra.