Fekélyes bélgyulladás tünetei

Fekélyes vastagbélgyulladás

A fekélyes vastagbélgyulladás (másnéven: colitis ulcerosa, kolitisz ulceróza) főként a vastagbél utolsó szakaszai felé súlyosbodó gyulladás, mely akár az egész vastagbélre kiterjedhet.

Fekélyes vastagbélgyulladás esetén a vastagbél nyálkahártya gyulladását felszínes elhalások és szövethiányok (fekélyek, azaz ulkuszok) jellemzik. A tápcsatorna más részén nem fordul elő. A Crohn-betegséggel együtt a nemzetközi szakirodalom “IBD” (=inflammatory bowel disease = gyulladásos bélbetegség) néven is említi. A colitis ulcerosa bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban 15 és 30 éves kor között kezdődik. Nőkben és férfiakban egyforma gyakorisággal fordul elő, egyes családokban halmozottan jelenik meg. A fekélyes vastagbélgyulladás oka genetikai hajlam mellett az, hogy az immunrendszer a bélben élő mikroorganizmusokra kórosan reagál.

A colitis ulcerosa legjellemzőbb tünetei a véres hasmenés és a hasi fájdalom. A bélgyulladásos betegek emellett gyakran tapasztalnak fáradtságot, testsúlycsökkenést, étvágytalanságot, végbélvérzést, folyadékvesztést. A vastagbél gyulladásos betegek egy részénél lázas periódusok, hasi görcsök, hányinger jelentkezik. A colitis ulcerosához egyéb betegségek is társulhatnak, jellemző, pl. a szem gyulladása, májbetegség (májgyulladás, hegesedő epeút-gyulladás.). Mindezek autoimmun kórfolyamat lehetőségét vetik fel. A vastagbél sokszor hasonló tüneteket mutató Crohn-betegsége (Crohn colitis) és a colitis ulcerosa között a legfontosabb különbségek a következők:
Ellentétben a Crohn-betegséggel a colitis ulcerosában nem váltogatják egymást egészséges és beteg vastagbélszakaszok, a vastagbélnek csak a nyálkahártyája gyulladt, a tápcsatorna egyéb szakaszai nem érintettek. Minden esetben jelentkezik véres székürítés, de nem jár sipolyképződéssel.
A betegség egész életre szóló, tünetmentes periódusok és heveny fellángolások követik egymást, előre nem megjósolható időközönként. Súlyos fellángolás esetében a napi székletürítések száma akár harminc is lehet, a székletürítés fájdalmas, vagy csak fájdalmas próbálkozásokkal (tenezmusok) jár. A csak végbélre korlátozódó bélgyulladás proctitis (proktítisz) ulcerosa tünetei jóval enyhébbek.
A colitis ulcerosa kezelése történhet gyógyszeresen és műtéti úton. A kezelés célja a tünetmentes periódusok meghosszabbítása, a heveny fellángolások esetében a tünetek csökkentése.

Kapcsolódó kezelések:

Kapszula endoszkópia tovább »»»